Žlčníková diéta

Pri problémoch so žlčníkom sa odporúča pôst, nízkotučná diéta s vylúčením živočíšnych tukov a s množstvom zeleniny. Potrebný je zvýšený prísun vitamínu C, najlepšie v čerstvej citrónovej šťave.

Akútny žlčníkový záchvat

Ak ste prekonali akútny záchvat žlčníka, v prvý deň odporúčame vypiť len trocha čaju. Nasledujúcich 4 – 5 dní, ak sa nedostavia komplikácie, môžete postupne začať so suchármi, zemiakovou kašou, nemastnou krupicovou kašou. Neskôr môžete pridať piškóty, bebe keksy a podobné potraviny.


Extrakt z ostropestreca mariánskeho - Cardumis
Stará sa pečeň a žlčník, tráviaci systém a posilňuje organizmus proti alergiám.

Viac informácií


Olej z ostropestreca mariánskeho lisovaný za studena
Použitie je vhodné hlavne pri ťažkostiach súvisiacich s pečeňou ako je degenerácia, zanesenie žlčovodov, ekzémy, žltačka, ožiarenie, chemoterapia, pri nadmernom požití alkoholu alebo chemických liekov, únavovom syndróme, pri terapeutickej a podobnej intoxikácii a obzvlášť pri onkologických problémoch.

Viac informácií

Povolené potraviny

  • nemastné mäso uvarené do mäkka - teľacie, jahňacie, hovädzie, rybie filé
  • pražská šunka, diétne párky
  • polievky: zeleninová, zemiaková, mrkvová, karfiolová, ryžová, krupicová, krúpová, polievka z ovsenných vločiek
  • varené zemiaky, zemiaková kaša
  • cestoviny
  • ovocie bez jadierok a šupky, okrem hrušiek
  • ovocné šťavy, okrem hruškovej
  • čaj, slabá káva najlepšie s mliekom
  • zelenina, ktorá nenadúva (pozri zakázané potraviny)
  • citróny, citrónová šťava
  • mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku
  • staršie pečivo, vianočka, pletenka, piškóty, sendviče

Zakázané potraviny

  • alkohol vrátane piva
  • olej, živočíšne tuky
  • vnútornosti
  • údeniny okrem pražskej šunky a diétnych párkov
  • sardinky v oleji, treska a pod.
  • mastné mäso, bravčová masť, slanina
  • vaječný žĺtok
  • dráždivé potraviny, ocot, čierne korenie, červená paprika a pod.
  • kečup, horčica
  • hrušky
  • strukoviny a zelenina, ktorá nadúva
  • sýtené nápoje
  • kapusta, kel, cibuľa, cesnak
  • strukoviny (hrach, fazuľa, bôb, šošovica)
  • čerstvé a kysnuté pečivo

Zásady prípravy jedla

Potraviny solíme minimálne, dusíme alebo varíme, jedlá nevyprážame ani nefritujeme na oleji. Jedlá obyčajne zahusťujeme zátrepkou, prípadne zaprášením múkou. Pozor, používame diétnu zápražku bez tukov. Odporúčame tiež prečítať si zásady pečeňovej diéty.



Prírodné prípravky na pečeň a žlčník

BIO extrakt z ostropestrca mariánskeho...

Zdravá pochúťka! Vysoký obsah bielkovín a zdraviu prospešných rastlinných sterolov...

Mladá pšenica a mladý jačmeň obohatený o morské riasy v cenovo výhodnom balíčku..



Naspäť Verzia pre tlač



Článok pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 104871 ľudí.

Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.