Šetriaca diéta

Čo je Šetriaca diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri šetriacej diéte.

Šetriaca diéta je jedna z najviac využívaných diét pri bežných tráviacich ťažkostiach, kedy príprava jedla ani jeho zloženie nevyžadujú osobitné predpisy. Vhodná je tiež pri prekyslení žalúdka, chronickom katare alebo funkčných poruchách žalúdka, žalúdočných vredoch, dvanástníkovom vrede, pooperačných stavoch, ale aj pri pokojnom období ochorení žalúdka a pankreasu. Diétu je možné podávať dlhodobo.

Príprava jedla

Jedlo varíme, dusíme, alebo pečieme. Pri príprave jedla nesmie dôjsť k prepaľovaniu tukov, t.j. mäso opekáme nasucho a podlejeme malým množstvo vody alebo vývaru. Maslo pridávame do hotového jedla. Ak potrebujeme jedlo zahustiť, použijeme diétnu zápražku. Korenie používame s mierou tak, aby jedlo nebolo dráždivé.

Vhodné potraviny

  • polievky bez oleja, zahustené diétnou zápražkou
  • nemastné mäso teľacie, hovädzie, bravčové, jahňacie, kurča, holub, králik, morka, rybie filé, nemastné sladkovodné ryby
  • prílohy: varené zemiaky, cestoviny, halušky, knedle
  • zelenina: mladá, upravená varením alebo dusením. Hlávkový šalát, mrkva, červená repa, zeler
  • ovocie: jablká, čerešne, slivky a ringloty, marhule a broskyne, pomaranče, banány, grep. Ovocie buď čerstvé alebo kompóty.
  • z bezmäsitých jedál sú vhodné pudingy, nákypy, múčniky, piškóty a piškótové cestá, keksy
  • koreniny: bobkový list, petržlenová vňať, pažítka, majoránka, sladká červená paprika, rasca, kôpor

Nevhodné potraviny

  • príliš teplé alebo príliš studené nápoje
  • alkohol
  • zmrzlina, mrazené krémy
  • čierna káva
  • mastné mäso
  • údeniny okrem diétnych párkov, šunky a jemnej salámy
  • zverina, divina
  • slanina
  • sardinky, ryby v oleji, mastné ryby
  • zelenina, ktorá nadúva: kel, kapusta, strukoviny
  • cesnak, reďkovka, uhorky
  • kyslá kapusta, čalamáda
  • dráždivé korenie

Článok Šetriaca diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 76 925 ľudí.

Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.