Bielkovinová diéta
Čo je bielkovinová diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri bielkovinovej diéte.
Bielkovinová diéta je pokračovaním - rozšírením diéty prevažne po akútnych hnačkách. Má vyšší energetický obsah a vyšší obsah bielkovín, ktoré po hnačkových stavoch organizmu chýbajú.
Pravidlá prípravy jedla
- obsah tukov je znížený
- mlieko nepodávame ako nápoj, ale len ako súčasť jedla. Aj to len v prípade, že pacient mlieko dobre znáša.
- jeme menej zeleniny (obmedzujeme prísun nestráviteľných zložiek a prísun celulózy). Chýbajúci vitamín C dopĺňame medikamentózne.
- jedlo solíme a sladíme len minimálne
Vhodné potraviny
- polievky: hovädzí vývar, obilninová polievka, mrkvová polievka, zemiaková riedka polievka
- dusená ryža, zemiaky varené, zemiaková kaša, zemiakový prívarok
- halušky, krupicové halušky, knedľa žemľová alebo suchárová
- zelenina len mladá, buď nastrúhaná, varená, dusená alebo alebo ako šťava. Mrkva, špenát, zemiaky, hlávkový šalát, tekvica
- ovocie: zrelé jablko bez šupky, zrelé banány, prelisované kompótové ovocie. Ovocie môžeme aj dusiť, ale bez šupiek.
- maslo, slnečnicový olej
- tvaroh netučný
- koreniny: rasca mletá, kôpor, petržlenová vňať, vanilka
- z mäsa len šunka, diétne párky, jemná saláma
Nevhodné potraviny
- alkohol
- mlieko ako nápoj
- ocot (namiesto octu použijeme citrónovú šťavu)
- tučné, smažené alebo nakladané mäso
- údeniny, zverina, divina
- konzervy
- zelenina ktorá nadúva: strukoviny, kapusta, kel, uhorky
- huby
- surové ovocie, ovocie s hrubými šupkami a zrnkami
- ostré a dráždivé korenie
Článok Bielkovinová diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 20 146 ľudí.
Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.