Bielkovinová diéta

Čo je bielkovinová diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri bielkovinovej diéte.

Bielkovinová diéta je pokračovaním - rozšírením diéty prevažne po akútnych hnačkách. Má vyšší energetický obsah a vyšší obsah bielkovín, ktoré po hnačkových stavoch organizmu chýbajú.

Pravidlá prípravy jedla

  • obsah tukov je znížený
  • mlieko nepodávame ako nápoj, ale len ako súčasť jedla. Aj to len v prípade, že pacient mlieko dobre znáša.
  • jeme menej zeleniny (obmedzujeme prísun nestráviteľných zložiek a prísun celulózy). Chýbajúci vitamín C dopĺňame medikamentózne.
  • jedlo solíme a sladíme len minimálne

Vhodné potraviny

  • polievky: hovädzí vývar, obilninová polievka, mrkvová polievka, zemiaková riedka polievka
  • dusená ryža, zemiaky varené, zemiaková kaša, zemiakový prívarok
  • halušky, krupicové halušky, knedľa žemľová alebo suchárová
  • zelenina len mladá, buď nastrúhaná, varená, dusená alebo alebo ako šťava. Mrkva, špenát, zemiaky, hlávkový šalát, tekvica
  • ovocie: zrelé jablko bez šupky, zrelé banány, prelisované kompótové ovocie. Ovocie môžeme aj dusiť, ale bez šupiek.
  • maslo, slnečnicový olej
  • tvaroh netučný
  • koreniny: rasca mletá, kôpor, petržlenová vňať, vanilka
  • z mäsa len šunka, diétne párky, jemná saláma

Nevhodné potraviny

  • alkohol
  • mlieko ako nápoj
  • ocot (namiesto octu použijeme citrónovú šťavu)
  • tučné, smažené alebo nakladané mäso
  • údeniny, zverina, divina
  • konzervy
  • zelenina ktorá nadúva: strukoviny, kapusta, kel, uhorky
  • huby
  • surové ovocie, ovocie s hrubými šupkami a zrnkami
  • ostré a dráždivé korenie

Článok Bielkovinová diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 20 146 ľudí.

Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.