Protisklerotická diéta

Čo je protisklerotická diéta, informácie o diéte, vhodné a nevhodné potraviny, pravidlá pre stravovanie pri protisklerotickej diéte.

Srdcovo-cievne choroby sú na celom svete najčastejšou príčinou smrti. Hlavnou príčinou je tzv. kôrnatenie ciev (ateroskleróza), ktoré vedie k poruche srdca, mozgu, obličiek a ciev na dolných končatinách.

Hlavné zásady protisklerotickej diéty

  • piť dostatok tekutín
  • obmedziť príjem soli a cukru (sacharózy)
  • obmedziť príjem nasýtených živočíšnych tukov
  • zvýšiť príjem vitamúnu C a pektínov

Vhodné potraviny

  • mäso: varené, dusené, grilované chudé mäso
  • mlieko, acidofilné mlieko
  • tvaroh, jogurty
  • čaj
  • slabá čierna káva, biela káva
  • málo sladené limonády
  • ovocie
  • kompóty
  • čerstvá mladá zelenina, zeleninové šaláty
  • olivový olej, kvalitný rastlinný olej
  • vlašské orechy

Po jedle je vhodné kvôli prísunu pektínov zjesť zrelé jablko

Nevhodné potraviny

  • alkohol
  • tučné mäso a tučné syry
  • údeniny
  • konzervy
  • biele pečivo
  • šľahačka, kakao, zákusky
  • opakovane zohrievané jedlá zo zeleniny a zemiakov

Článok Protisklerotická diéta bol pridaný dňa 24.09.2012. Zaujal 22 696 ľudí.

Upozornenie: všetky tu uvedené informácie slúžia výhradne na vzdelávacie účely. V žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú konzultáciu s vašim lekárom či lekárnikom.